Montessori handlar om att utnyttja ett barns naturliga benägenhet att lära. De klassiska leksakerna som Montessorimetoder inspirerar är våra favoriter av denna anledning. Här är 10 av de bästa Montessori-leksakerna för en bebis första år, tillsammans med några tips om hur man använder dem.
1. Högkontrastboll för att greppa, överföra och rulla

Den mjuka Montessoribollen är genomtänkt designad för att vara lätt för spädbarn att greppa och flytta. Att flytta en boll från ena handen till den andra är en viktig färdighet som ditt barn kommer att utveckla - en som kräver skicklighet och förbättrad koordination över hela kroppen. Vi rekommenderar ekologisk bomull för säker mun.
Idéer för lek:
Öva ögonspårning med bebisar 0–8 veckor genom att långsamt flytta bollen framför ditt barns sikt.
Under maglägen, låt ditt barn sträcka sig efter, greppa och klämma och smaka på bollen.
Rulla bollen fram och tillbaka framför dem för att börja lära dig om hur sfärer rör sig.
I slutet av månad 6 kan ditt barn kanske hitta föremål som du delvis gömmer under en filt, kudde eller möbel. Du kan börja leka kurragömma med bollen.
2. Klassisk träskalla för att spåra ljud

Någon gång under månad 4 kommer ditt barn att börja leta efter och spåra källorna till ljud han hör. De kommer till exempel att känna igen ljudet av hans skallra, även när det finns andra ljud i bakgrunden. Att förstå att föremål (och människor!) kan göra ljud är en tidig lektion i orsak och verkan. Denna klassiska skallra är gjord av hållbart skördat trä och säker giftfri vattenbaserad färg.
Idéer för lek:
Skaka skallran nära ditt barns ansikte; fortsätt skramla medan du flyttar den förbi deras ögon tills de märker att skallran gör ett ljud och börjar spåra ljudet med ögonen.
För en tidig lektion i matematik, skaka skallran i en rytm – t.ex. Skaka, skaka, pausa; skaka, skaka, pausa — och variera sedan mönstret. Ditt barn kommer snart att kunna se skillnaden mellan antalet skakningar de hör.
Hjälp ditt barn att skaka skallran och lär dig att två skakningar känns annorlunda än tre – det här hjälper dem att börja bygga associationer mellan siffror, ljud och rörelse.
3. Trä Kastanjet för båda sidor av hjärnan

Att föra ett föremål mellan två händer är ett steg som bebisar arbetar mot i månader - att få det rätt innebär koordination över mitten av kroppen. Skicklig hand-till-hand-överföring kommer inte att ske förrän någon gång mellan månad 5 och 7. Det är grunden för senare rörelser som att klä sig själv, äta med redskap, hålla kritor och springa. Dessa Trä Kastanjett från Kidziz är en Montessori-klassiker: de
hjälper spädbarn att träna på att manipulera ett föremål i ena handen och så småningom ge det till den andra samtidigt som de aktiverar hörsel sinnen också.
Idéer för lek:
Till en början kan ditt barn ta tag i andra saker (som ringar eller skallror) medan det kämpar med Kastanjet, eftersom att hålla i dem kräver att de bygger upp nya finmotoriska färdigheter.
Att hålla de i månad 4 är en stor bedrift för alla bebisar – oroa dig inte om det kräver lite övning!
4. Klassiskt första pussel för finmotorik och problemlösning

Det första cirkelpusslet hjälper ditt barn att utveckla finmotorik och problemlösningsförmåga – deras händer och ögon samverkar när de tar bort pusselbiten. De arbetar också med formigenkänning samtidigt. Cirkelformen är den bästa för första elever. Vi älskar det här pusslet eftersom det är gjord av hållbart skördat trä och kommer att följa ditt barns utveckling fram tills de går till skolan och lära sig läsa.
Idéer för lek:
Långt innan ditt barn lär sig hur man lägger pusselbiten kan de dra ut den.
Låt ditt barn öva på att ta tag i vredet och dra ut biten och visa dem hur den passar in igen.
Låt ditt barn utforska de stora delarna av pusslet genom att slänga i munnen på dem och slå ihop dem – att slå ihop föremål kräver att ditt barn använder båda sidor av kroppen samtidigt, en mycket viktig färdighet.
5. Magisk Tissue box för nya upptäckter i den verkliga världen

Denna Montessori-klassiker uppmuntrar ditt barn att utforska och göra nya upptäckter självständigt. Ditt barn är sugen på att röra vid, hantera och ta i munnen på nya och annorlunda saker (särskilt föremål från det verkliga livet). Du kommer snart att upptäcka att det finns en oändlig ström av föremål i ditt hem och utomhus som ofta är mer intressanta för dem än faktiska leksaker.
Idéer för lek:
Introducera koppen för ditt barn när de äter fingermat.
Lägg lådan på sidan och låt ditt barn dra ut vävnaderna. Du kan göra det själv först.
Du kan leka tittut med de.
Under magtiden låt ditt barn röra vid vävnaderna och smaka på dem
När de sitter kan du jobba på deras styrka och låta dem dra upp vävnaderna.
Runt ett år kan de utforska boxen på egen hand.
Boxen kan användas många år framöver som en "magic box". stoppa in saker, göm dem, rör vid dem och utforska!
6. Hammarbänk – att lära sig det utom synhåll betyder inte borta för alltid

Mellan 6 och 9 månader kan ditt barn komma ihåg föremål från ett utseende till ett annat. En boll som tappas inuti lådan är bara borta för ett ögonblick – vilket hjälper ditt barn att lära sig att när föremål inte kan ses betyder det inte att de nödvändigtvis är borta för alltid. Det här konceptet kallas "objektbeständighet" (Object Permanence).
Vi älskar den här leksaken också eftersom det är gjord av hållbart skördat trä och kommer att följa ditt barns utveckling fram tills de är tre år.
Idéer för lek:
Visa först ditt barn hur boxen fungerar genom att hålla bollen och sedan trycka den genom hålet (använd inte hammaren än).
Hjälp dem att försöka – om bollen missar hålet, se om de sträcker sig för att försöka få tag i den.
Motstå att få bollen för dem omedelbart - de kommer att utveckla grovmotorisk styrka genom att sträcka sig över kroppen medan de sitter.
Ditt barn övar på att greppa och släppa avsiktligt när de försöker tappa bollen i rutan (en färdighet som de kommer att fortsätta att utveckla under deras första år).
Om din bebis inte verkar intresserad först, försök igen senare - bebisar lär sig att älska lådan vid olika tidpunkter.
7. Multifunktionell ring

Att föra ett föremål mellan två händer är ett steg som bebisar arbetar mot i månader - att få det rätt innebär koordination över mitten av kroppen. Skicklig hand-till-hand-överföring kommer inte att ske förrän någon gång mellan månad 5 och 7. Det är grunden för senare rörelser som att klä sig själv, äta med redskap, hålla kritor och springa. Dessa sammanfogade ringar är en Montessori-klassiker: de hjälper spädbarn att träna på att manipulera ett föremål i ena handen och så småningom ge det till den andra.
Idéer för lek:
Till en början kan ditt barn ta tag i andra saker medan det kämpar med ringar, eftersom att hålla i dem kräver att de bygger upp nya finmotoriska färdigheter.
Att få ihop ringarna i månad 7 är en stor bedrift för alla bebisar – oroa dig inte om det kräver lite övning!
Du kan använda ringarna i barnvagn som filthållare eller hänga leksaker i
8. Montessori Äggkopp för att bygga koncentration och koordination

Träkoppen och ägget hjälper ditt barn att lära sig att använda båda sidor av sin kropp samtidigt – en färdighet som är viktig för saker som att klä på sig. De behöver mycket och mycket övning med att använda båda händerna samtidigt för att bygga upp kommunikationshastigheten mellan hjärnans två hjärnhalvor. Så enkelt som det är, är äggkoppen fysiskt fascinerande för spädbarn.
Idéer för lek:
I början kommer din bebis förmodligen bara njuta av att slå ihop ägget och koppen – det här är också ett sätt att använda båda sidor av kroppen samtidigt!
Se om de kan dumpa ägget ur koppen först - så småningom kommer de att komma på hur de ska stoppa i ägget.
Visa ditt barn hur man ställer in ägget i koppen och sedan ta ut det igen.
Låt ditt barn hålla ägget i ena handen och koppen i den andra och uppmuntra dem att sätta ihop de två delarna.
Låt dem försöka upprepa din åtgärd – om de inte gör det, hjälp dem att styra händerna när de står eller sitter bakom dem.
9. Djur handledsskallra för att upptäcka kroppsdelar

Någon gång under månad 4 kommer ditt barn att börja leta efter och spåra källorna till ljud han hör. De kommer till exempel att känna igen ljudet av hans skallra, även när det finns andra ljud i bakgrunden. Genom att spåra ljud kommer ditt barn titta och utforska sina händer.
Idéer för lek:
Skaka skallran nära ditt barns ansikte; fortsätt skramla medan du flyttar den förbi deras ögon tills de märker att skallran gör ett ljud och börjar spåra ljudet med ögonen.
Skallran kan vara pp både handen och foten. Det hjälper ditt barn att upptäcka både händerna och fötterna.
10. Magnetisk glasstorn lär ditt barn hur saker passar ihop

Mellan 10 och 12 månader lär sig ditt barn att ta tag i små föremål med tummen och pekfingret – detta kallas tånggreppet. Detta glasstorn är utformat för att hjälpa honom att träna och förstärka denna rörelse.
Denna underbara torn är också en av de leksakerna som ditt barn kommer använda i flera år framöver.
Idéer för lek:
När du märker att ditt barn försöker plocka upp små föremål med två fingrar, som puffar eller flingor, ge dem glasstorn.
Styr deras hand och förklara hur man plockar i sär och hur man sätter de ihop igen.
När din bebis leker med torn självsäkert, ställ delarna längre bort från honom som en ny utmaning - en som arbetar grov- och finmotorik på samma gång.
Commenti