Vi bad några av våra favoritexperter inom tidig barndom, Montessori och motståndskraft att dela med sig av tips och råd till oss. Här är deras topp tio:
Erbjuda begränsade valmöjligheter
Ge dem valet mellan två alternativ så ofta som möjligt: ”vi ska ut och äta middag med våra vänner. Du kan bestämma om du vill gå in i bilen med fötterna först eller armarna först.” Den här typen av val kan verka oväsentliga för oss, men det kan verkligen vara stärkande för ett barn.
Var närvarande på riktigt
Hitta stunder när du verkligen kan närvara, med din telefon oåtkomlig och utan andra distraktioner. Du är den viktigaste delen av ditt barns värld, och de lär sig mest genom ansikte mot ansikte-interaktioner. Montessori talar om att "vara med", vilket innebär att vara närvarande i kropp, sinne och själ.
Ansträng dig för att använda stora ord
Du behöver inte alltid använda det enklaste språket med ditt småbarn. I rätt sammanhang har de lika mycket förmåga att förstå betydelsen av ett mer sofistikerat ord som ett enkelt.
Följ deras ledning
Följ ditt småbarns ledning och observera vad de tar, rör vid, tittar på och reagerar på. Engagera dig sedan med de upplevelserna eller objekten. Det låter enkelt, men det kräver uppmärksamhet.
Byt ut "dela" mot "turtagning"
Barn under 3 år är inte tillräckligt mogna för att vara redo att dela. Detta beror på att de ännu inte har "teori om sinne", vilket innebär att de inte kan förstå att en annan person har en annan synvinkel än sin egen. Vi kan använda termen "turtagning" för att hjälpa till att påbörja samtalet om att en leksak kan njutas av och sedan ges tillbaka.
Ta det lugnt
Hitta stunder när du kan sakta ner rejält. Gå i ditt barns takt; sätt dig ner och titta på myrorna med dem; stirra på sidan tills de vill vända på den; låt dem klättra i trapporna så långsamt de vill.
Ge dem utrymme att lära sig
Låt ditt småbarn klura ut saker på egen hand medan du pekar ut deras framgångar. Vi vänjer oss vid att göra allting för våra spädbarn, men när de växer måste vi låta dem ha utrymme, tid och möjlighet att prova saker som att öppna lådor, ta av sig strumporna och tvätta och torka sina händer. Ingenting av detta kommer att bli perfekt direkt, men lärandet ligger i att göra.
Ge dem ord för sina känslor
Det ditt småbarn behöver mest är förklaringar från dig om vad som händer, reflektera deras upplevelse och – mest av allt – uttrycka deras känslor med ord. "Du känner dig arg för att jag sa att vi måste lämna stranden. Du har så roligt, du vill inte lämna". Eller "du föll och det överraskade dig. Det gjorde ont en stund, men nu mår du bättre". Använd ord utöver glad/ledsen/arg som frustrerad, exalterad, besviken, orolig och knasig.
Bli smutsig
Låt dem bli smutsiga och gå omkring barfota, både inne och ute. Ditt småbarn är en liten forskare som använder hela sin kropp för att forska; att bli smutsig är ett av de bästa sätten för dem att utforska alla fysiska och sensoriska delar av sin omgivning.
Ge dem enkla uppgifter att prova på
Vid ungefär ett års ålder kan barn börja följa enstaka och sedan tvåstegskommandon. Till en början kan du ge ditt barn en uppgift och delta med dem. Till exempel kan du säga: "låt oss lägga dina kläder i tvättkorgen" och låta ditt barn släppa ner dem. Eller "dags att hitta dina skor, låt oss gå och se var de är!". Med träning kan de börja göra dessa saker på egen hand (vid cirka 15 månader). Detta främjar språkbearbetning, självständighet och många stolta ögonblick.
Tack till följande experter som har gett tips som vi delar med oss av:
Sarah Piel, Specialist inom spädbarns- och tidig barndomsutveckling
Gabrielle Felman, Speciallärare för tidig barndom
Jody Malterre, Montessori-expert och certifierad positiv disciplin-tränare
Dr. Zelana Montminy, Positiv psykolog och författare
Comments