De första 8-9 månaderna har det mesta av ditt barns inlärning skett genom deras sinnen - genom att smaka, känna, titta på hur saker rör sig och lyssna på olika ljud. Runt 9-10 månader börjar deras hjärna att organisera all denna input. Varje erfarenhet de har hjälper till att bygga en encyklopedi av kunskap i deras hjärna. Kopplingarna i deras sinne blir alltmer komplexa. Detta utgör grunden för deras intelligens.
Experter är överens om att visa ditt barn hur saker fungerar i den verkliga världen hjälper dem med alla dessa hjärnkopplingar. Enligt doktor Will Staso, psykolog och författare till Neural Foundations and Brain Under Construction:
"För att få kunskap och en rik hjärnarkitektur behöver barn uppleva föremål, händelser och situationer från den verkliga världen från olika perspektiv och sensoriska intryck."
Så här fungerar det
Låt oss säga att ditt barn ser en bild av ett äpple på sina "Saker jag ser" texturkort.
Delarna av den visuella bilden som är relaterade till äpplets färg kommer att lagras på en plats i ditt barns hjärna, och äpplets form kommer att lagras på en annan plats. När du säger ordet "äpple" lagras ljudet på ännu en plats i deras hjärna.
Genom upprepning kommer ditt barn så småningom att börja associera ljudet av ordet "äpple" med bilden av äpplet.
Låt oss sedan säga att du går till köket och visar ditt barn ett riktigt äpple. Ditt barn kommer att märka hur det känns i deras hand, hur tungt det är, se att hela kan skäras i delar och att ett äpple finns i köket.
När ni går till livsmedelsbutiken ser ditt barn många äpplen och upptäcker att de kan rulla när de tappas, att stjälken kan vridas och att äpplen kan ha olika färger. När de får ett äpple i händerna inser de hur det smakar när det bitas, och att ett helt äpple inte får plats helt i munnen.
Komplexiteten i det associerade nätverket - bara äppelnätverket - är förbluffande!
Den mest meningsfulla inlärningen sker när ditt barn är engagerat och exponeras för vardagliga föremål och händelser.
Comments