top of page

Skärmtid för småbarn – Vad forskningen säger

Kidziz familj


Att förstå hur skärmtid påverkar våra småbarn är inte alltid lätt. Medan experter varnar för att det inte finns några bevisade fördelar med medieexponering för spädbarn och småbarn, är frågan om skärmtid faktiskt skadar våra barn en het diskussion. I takt med att telefoner och surfplattor blivit en del av vardagen, har unga barn blivit mer exponerade för skärmar än någonsin. Enligt forskning tittar 40 % av 3-månaders bebisar och hela 90 % av 2-åringar regelbundet på program på skärm.

Vi har granskat forskningen för att ge dig en bättre översikt och hjälpa dig fatta välgrundade beslut om hur du kan hantera skärmtid för din familj.


Hur skärmtid påverkar hjärnans utveckling

En omfattande studie från National Institutes of Health (NIH) visade att barn som tillbringade mer än två timmar om dagen med skärmar presterade sämre på tester för tänkande och språk. Studien fann också att barn som använder mycket skärmtid upplever en förtida tunnare utveckling av hjärnbarken – det yttersta lagret av hjärnan som ansvarar för högre kognitiva funktioner.

Amerikanska barnläkarföreningen rekommenderar att undvika skärmtid för barn under 18 månader, eftersom småbarn i denna ålder inte kan översätta vad de ser på en skärm till den verkliga världen. Studier visar att barn som utsätts för mycket skärmar kan få försämrad kommunikations- och kognitiv förmåga, då skärmtid tar tid från upplevelser som verkligen stödjer lärande och utveckling.

Det är intressant att många i Silicon Valley, som själva utvecklar dessa skärmar och appar, begränsar skärmanvändningen hemma, oroade över dess beroendeframkallande potential.



Hur skärmtid påverkar den fysiska utvecklingen

Spädbarns sömn och därmed hjärnans utveckling kan påverkas negativt av skärmtid. En studie från University of London visade att varje kvart på en skärm kan motsvara fyra minuter mindre sömn. Sömn är avgörande för hjärnans utveckling, särskilt under de första åren av livet. Forskningen kunde inte fastställa någon säker gräns för skärmtid – även små mängder kan ha påverkan.

Fler studier har visat samband mellan skärmtid och problem som fetma hos småbarn, sömnsvårigheter och försämrad finmotorisk utveckling.


Skärmtid kan minska kvalitetstiden med familjen

Innan smartphones blev vanliga, visade forskning att tid framför TV

tog tid från interaktion med syskon och föräldrar, kreativ lek och läxläsning. Det är troligt att effekterna är ännu större med dagens handhållna enheter, som alltid finns nära till hands.



Men videosamtal kan vara positivt

Forskare menar dock att videosamtal, som Facetime, skiljer sig från andra typer av skärmtid. Många föräldrar som i övrigt undviker skärmar låter sina barn delta i videosamtal, eftersom dessa samtal innehåller verklig interaktion och dialog, vilket är bra för både lärande och känslomässig utveckling. Det är dock bra att undvika videosamtal precis innan läggdags, då skärmens ljus kan störa barnets sömn.


Tips för att hantera skärmtid

Det kan vara svårt att helt minimera skärmtid, särskilt när vardagen känns stressig. Här är några tips för att hantera skärmanvändningen om du inte är redo att helt stänga av alla skärmar:

  1. Utnyttja videosamtal på bästa sätt. De kan vara mer värdefulla än andra former av skärmtid och ger tillfälle för interaktion med nära och kära.

  2. Skippa skärmen under resor. När ni reser behöver det inte alltid innebära skärmar. Packa med böcker, pyssel och snacks för att hålla barnet sysselsatt. Ljudböcker med barnvänliga hörlurar är också ett alternativ som kan fungera bra.

  3. Använd vad som finns runtomkring. På flygplan eller restauranger kan enkla saker som isbitar, muggar och servetter bli roliga leksaker för ditt barn, vilket minskar behovet av en skärm.

  4. Fundera på att helt skippa skärmtid. Vissa föräldrar menar att det är enklare att helt avstå från skärmar än att försöka begränsa dem. Om ett barn vänjer sig vid den snabba tillfredsställelsen av digitala enheter, kan de börja föredra den framför de långsammare men mer meningsfulla upplevelserna i den verkliga världen.


Att förstå skärmens påverkan på våra barn kan hjälpa oss att fatta bättre beslut om deras tid framför skärmen. Nyckeln är att vara medveten om balansen mellan teknik och verkliga upplevelser.

コメント


bottom of page